Wat VoIP van NOX Telecom voor u kan betekenen...bekijk de video >

Close Icon
   
Contact Info     088-1151600

Krimp pc-markt in Q3 ondanks komst Windows 10

pc-markt-blijft-komende-twee-jaar-krimpenDe pc-markt is in het derde kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van het derde kwartaal in 2014. Dat melden zowel IDC als Gartner in hun voorlopige resultaten, die enigszins van elkaar afwijken.

De beschikbaarheid van Windows 10 in het derde kwartaal heeft de trend van een dalende pc-verkoop niet kunnen keren. Volgens de onderzoekers kozen veel consumenten ervoor om hun bestaande hardware te upgraden naar Windows 10, in plaats van een nieuwe pc aan te schaffen.

Volgens IDC kwam het aantal wereldwijd verscheepte pc’s in het derde kwartaal uit op 71 miljoen exemplaren, een daling van 10,8 procent op jaarbasis. Gartner houdt het op 73,7 miljoen verscheepte pc’s, een daling van 7,7 procent in vergelijking met Q3 2014. Naast een nog beperkte impact van de komst van Windows 10, zijn een sterke dollar en bestaande voorraden Windows 8-pc’s debet aan deze krimp.

Zowel IDC als Gartner melden dat Lenovo aan kop staat qua aantal verscheepte pc’s in het derde kwartaal. Volgens IDC komt Lenovo uit op 14,9 miljoen verscheepte exemplaren voor een marktaandeel van 21 procent, volgens Gartner waren dit 15 miljoen stuks voor een marktaandeel van 20,3 procent. Daarna volgt HP met 13,9 miljoen verscheepte pc’s en een marktaandeel van 19,6 procent volgens IDC en 13,7 miljoen stuks en een marktaandeel van 18,5 procent volgens Gartner.

Dell staat volgens beide onderzoeksbureaus op de derde plek. IDC houdt het op 10,1 miljoen verscheepte Dell-pc’s, goed voor een marktaandeel van 14,3 procent en Gartner eveneens op 10,1 miljoen stuks, goed voor een marktaandeel van 13,8 procent. Apple staat op de vierde plek met 5,3 miljoen verscheepte pc’s en een marktaandeel van 7,5 procent volgens IDC en 5,6 miljoen exemplaren en een marktaandeel van 7,6 procent volgens Gartner.

Volgens IDC kan de verkoop van pc’s in het vierde kwartaal aantrekken, dankzij de komst van nieuwe modellen die draaien op Windows 10 en de nieuwe Skylake-processoren van Intel. De onderzoekers verwachten stabilisatie in 2016. Gartner voorspelt soortgelijke ontwikkelingen.

(Bron: Telecompaper, 9 oktober 2015)

Post Tagged with , , , , , ,

Comments are closed.