Heeft u onze Dean One IP Telefonie video al gezien?

Close Icon
   
Contact Info     088-1151600

KPN gaat straatkasten ombouwen voor sneller koper

KPN VectoringKPN gaat oude straatkasten ombouwen om er een DSLAM in te kunnen zetten voor vectoring en bonded vectoring. Daarmee moeten via DSL snelheden tot 200 Mbit down en 60 Mbit up bereikt kunnen worden.

Er zijn al duizenden straatkasten onder handen genomen, zo stelde KPN tijdens een presentatie over zijn breedbandplannen. Het ombouwproces wordt dit en komend jaar versneld.

Overigens gaat KPN geen straatkasten ombouwen wanneer er in een marktgebied glasvezel wordt aangelegd of wanneer er een te beperkt aantal huizen op een straatkast is aangesloten.

In principe is het ombouwen pas rendabel wanneer er een paar honderd huishoudens op een kast zijn aangesloten en de zogeheten last mile (de koperdraad naar de woning  tussen de 200 en 500 meter lang is. Alleen in deze gevallen is het toepassen van vectoringtechnologie haalbaar. KPN wil niet ingaan op de vraag of de uitrol van FTTH via dochter Reggefiber nu vertraagd gaat worden.

Het aanleggen van glasvezel is vooral vanwege de benodigde graafwerkzaamheden in veel gevallen duurder dan het upgraden van kopernetwerken via technologie zoals pair bonding en vectoring. Deze technologie wordt gebruikt om ruis te onderdrukken die ontstaat door de nabijheid van andere koperlijnen (‘crosstalk’). KPN laat ook weten dat er testen worden uitgevoerd met vectoring+, dat de 30 MHz-frequentie gebruikt voor het bereiken van snelheden tot 250/50 Mbps op een enkel koperpaar bij maximaal 346 meter lengte. VDSL2 gebruikt spectrum tot 17 MHz.

(bron: Telecompaper, 1 april 2015)

Comments are closed.