Wat VoIP van NOX Telecom voor u kan betekenen...bekijk de video >

Close Icon
   
Contact Info     088-1151600

Europees Parlement stemt in met voorstel roaming

europa+stock+foto+vlaggenNaast instemming met een nieuwe regulering voor netneutraliteit, heeft het Europees Parlement ook ingestemd met het afschaffen van roaming-kosten vanaf midden 2017. Beide onderwerpen zijn onderdeel van het Telecoms Single Market-pakket, waarover het parlement vandaag heeft gestemd.

Het Europees Parlement heeft geen amendementen ingediend op het wetsvoorstel dat eerder deze maand door de Europese Commissie is goedgekeurd. Het voorstel treedt daarmee in effect na de officiële bekendmaking in het EU Official Journal een dezer dagen.

Volgens de nieuwe wet mogen mobiele operators geen extra kosten meer rekenen voor belminuten, sms’jes en data binnen de EU en de Europese Economische Ruimte (EER, de EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) vanaf 15 juni 2017. Het ‘roam like home’-principe wordt vanaf 30 april 2016 gefaseerd doorgevoerd. Vanaf die datum betalen consumenten de maximale roaming-tarieven van 5 cent per minuut, 2 cent per sms en 5 cent per MB. Het maximumbedrag voor inkomende gesprekken wordt later dit jaar vastgesteld en zal naar verwachting lager uitvallen dan het tarief voor uitgaande gesprekken.

Het is voor operators mogelijk om bezwaar te maken tegen deze regulering. Als ze aantonen dat verlies wordt gedraaid op roaming en dat dit effect heeft op de binnenlandse tarieven, dan kunnen de nationale toezichthouders een toeslag op roaming toestaan. Operators mogen ook extra kosten rekenen na gebruik van een fair use-aantal roaming-minuten, -sms’jes en -MB’s. Dit om misbruik door consumenten via een goedkopere, buitenlandse simkaart tegen te gaan. De precieze details hiervan moeten nog door de Europese Commissie en de betrokken regulators worden uitgewerkt.

(Bron: Telecompaper, 27 oktober 2015)

Comments are closed.