Wat VoIP van NOX Telecom voor u kan betekenen...bekijk de video >

Close Icon
   
Contact Info     088-1151600

Consumentenbond: ‘stop reclame met gratis telefoon’

smartphonesDe Consumentenbond roept mobiele operators op per direct te stoppen met het aanbieden van ‘gratis’ mobiele telefoons bij een abonnement. Consumenten die zo’n combinatie van producten afnemen, betalen over het algemeen toch voor de telefoon doordat de kosten zijn verwerkt in het abonnementstarief.

De bond heeft aan toezichthouder AFM gevraagd om actie te ondernemen en handhavend op te treden.

De Consumentenbond onderneemt actie op basis van een uitspraak van de Hoge Raad in juni van dit jaar en een uitspraak van de Reclame Code Commissie uit 2011.

Volgens de Hoge Raad valt een telefoonabonnement inclusief toestel in beginsel onder de regels voor ‘kopen op afbetaling’ en ‘kredietovereenkomsten’. Telecombedrijven moeten zich dus houden aan de consumentenwetgeving en de ‘Wet op het financieel toezicht’. Volgens de Consumentenbond betekent dat dat reclame maken met een ‘gratis’ telefoon alleen mag als de aanbieder kan bewijzen dat consumenten de telefoon niet alsnog via een andere weg betalen.

De Consumentenbond beroept zich tevens op een uitsprak van de Reclame Code Commissie. Deze gaf in 2011 aan dat de reclame misleidend is en een, bij wet verboden, oneerlijke handelspraktijk.

(Bron: Telecompaper, 7 oktober 2014)

Comments are closed.