Wat VoIP van NOX Telecom voor u kan betekenen...bekijk de video >

Close Icon
   
Contact Info     088-1151600

CBS ziet de keerzijde aan sociale media voor jongeren

make-an-impact-on-social-mediaBijna 14 (13,84) procent van de Nederlandse meisjes besteed per dag meer dan 5 uur aan sociale media, meldt het CBS. Bij jongens tussen 12 en 18 jaar is de zwaarste categorie kleiner, 5,57%. 17 procent van de Nederlandse jongeren antwoord bevestigend op de stelling “ik ben verslaafd aan sociale media”. Dat blijkt uit het onderzoek Belevingen van het CBS.

Van de meisjes tussen 12 en 18 jaar zegt 22 procent verslaafd te zijn aan sociale media, zoals Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype of Youtube. Onder jongens van deze leeftijd is dit met 13 procent een stuk lager. Sociale media kunnen volgens jongeren een negatieve invloed hebben op concentratievermogen, nachtrust en schoolprestaties. Veel jongeren krijgen een goed gevoel als ze worden geliked, geshared of geretweet. Voor meisjes is dit 60,4 procent, voor jongens 45,09 procent. Meisjes scoren ook hoger dan jongens op de angst om iets te missen en onrust als zij niet direct kunnen kijken.

Volgens 47 procent van de jongeren heeft sociale media een negatieve invloed op een of meerdere onderdelen van hun leven. Door sociale media kunnen ze zich bijvoorbeeld minder goed concentreren, slapen ze slechter of presteren ze slechte op school. Meisjes hebben hier vaker last van dan jongens.

Nagenoeg alle jongeren geven de voorkeur aan persoonlijke ontmoetingen boven contact via sociale media. Toch vindt bijna de helft van de 12- tot 18-jarigen dat sociale media een positieve uitwerking hebben op hun contact met familie en vrienden. Het vergemakkelijkt volgens hen het contact met familie en vrienden die verder weg wonen en ze hebben meer, vaker of sneller contact met mensen.

(Bron: Telecompaper, 20 november 2015)

Comments are closed.