Wat VoIP van NOX Telecom voor u kan betekenen...bekijk de video >

Close Icon
   
Contact Info     088-1151600

CBS: groeiend aantal bedrijven in NL biedt telewerken

thuiswerkenHet aantal bedrijven in Nederland waar het mogelijk is om te telewerken, is sinds 2013 weer aan het groeien, zo meldt het CBS.

Inmiddels hebben medewerkers bij 74 procent van de bedrijven waar tien of meer mensen werken vanuit huis, onderweg of ergens anders toegang tot ICT-systemen van het bedrijf. Ook neemt volgens de onderzoekers het aandeel werknemers toe dat telewerkt.

Het CBS zag in de periode tussen 2008 en 2012 een stabilisatie in het aandeel bedrijven waar werken op afstand mogelijk was. Sinds 2013 is dit weer aan het stijgen. Vooral bedrijven in de specialistische zakelijke dienstverlening en ICT-bedrijven bieden telewerken op grote schaal aan. Sectoren zoals de horeca lopen, logischerwijs, achter. Daarbij tekent het CBS aan dat hierbij alleen gekeken is naar de mogelijkheid om te telewerken, niet naar hoeveel werknemers binnen een bedrijf deze mogelijkheid hebben.

Met 74 procent van de bedrijven waar telewerken mogelijk is, is Nederland gestegen in de Europese ranglijst van landen waar telewerken mogelijk is, aldus het CBS. In 2012 was het aandeel in Nederland iets lager dan het EU-gemiddelde van 60 procent. Door de groei vanaf 2013 is Nederland landen als Noorwegen, Luxemburg en Tsjechi√ę inmiddels voorbij gestreefd. Finland staat bovenaan met 85 procent van de bedrijven die de mogelijkheid om te telewerken biedt, Frankrijk staat onderaan met 40 procent.

Volgens de onderzoekers bieden grotere bedrijven in Nederland met meer dan 250 werknemers bijna allemaal de mogelijkheid aan om te telewerken, namelijk 96 procent. Meer mannen dan vrouwen zijn actief als telewerker, 18 versus 12 procent, terwijl hoogopgeleiden acht keer zo vaak aan telewerken doen als laagopgeleiden. Een op de drie hoogopgeleide mannen is telewerker, tegenover bijna 1 op de 4 hoogopgeleide vrouwen.

Bijna een kwart van het leidinggevend personeel maakt volgens het CBS gebruik van de mogelijkheid om te telewerken, bijna twee keer zo veel als onder medewerkers die geen leiding geven (12 procent). Het aandeel leidinggevende telewerkers stijgt naarmate er meer mensen worden aangestuurd. In de provincie Utrecht wordt met 19 procent het vaakst op afstand gewerkt, in de provincies Zeeland en Friesland met 10 procent het minst vaak.

(bron: Telecompaper, 18 december 2015)

Comments are closed.